30 mei 2013

Conferentie Euregionale Samenwerking

Wethouder Remy Meijers en fractievoorzitter Hub Aussems van PvdA Valkenburg bezochten op 25 mei de Conferentie Euregionale samenwerking SPD-PvdA-SP-D in Aken.
In alle 3 de landen, Duitsland, Nederland en België worden grensregio’s benadeeld t.o.v. centrale landsdelen. Zo is de werkloosheid hoger, aanbod werkgelegenheid lager, verkeersinfrastructuur slechter, studeren over en weer moeilijker. Taalbarrières werken de ontwikkeling van de economie in de regio tegen, verschil in wetgeving werkt vertragend en ontmoedigend.
Samenwerking van de 3 Sociaal democratische partijen , uniek in het politieke landschap, moeten leiden tot concrete voorstellen tot verbetering om zodoende de hele Euregio volwaardig mee te laten doen in ontwikkelingen.
De werkgroepen Arbeidsmarkt, Infrastructuur, Onderwijs en vorming, Gezondheidszorg en Euregionale structuur deden verslag van hun eerste werk en willen komen tot concrete voorstellen.
Enkele zwaargewichten uit de parijen, waaronder minister Frans Timmermans, hielden redevoeringen. Van Europa is, bij concrete plannen, steun te verwachten.
PvdA Valkenburg wil meedoen. Zo moet bijv. ingezet worden op een volwaardige treinverbinding Aken- Valkenburg -Maastricht. Deze ontsluiting is goed voor de regio in alle genoemde facetten en dus ook goed voor Valkenburg.
Onze sportieve wethouder was vanuit Valkenburg natuurlijk op de fiets. Voor Hub Aussems toch iets te veel van het goede.